Blog

Persnieuws!

Thomas gaf in magazine info Schoten een interview over zijn Tiny house op het park. Hij genoot om zijn huisje in delen naar zijn zin, spreekt over het duurzame aspect van de constructies en hoe je gelukkiger en rustiger wordt van het ‘ontspullen’. Alvast bedankt voor het mooie resultaat! dav

Tiny house N°4 geïnstalleerd!

Vorige week werd het vierde houten pareltje geleverd op het park. Ook al verliep de levering niet helemaal zonder horten of stoten, het huisje staat nu waterpas, is aangesloten op het net, het stukje grond zelf werd omgeploegd en door het vriendelijke koppel met gras bezaaid. Ziezo, klaar om te settelen! We wensen jullie nogmaals van harte welkom op het park! IMG-20190425-WA0003

Bezoeken tijdelijk uitgesteld door opruimwerken storm

Helaas werd enkele weken geleden het park, inclusief de tiny house zone, geschrikt door de hevige storm. Enkele fijnsparren en berken moesten eraan geloven. Uit veiligheidsoverwegingen worden enkele zwakke bomen preventief geveld. Binnenkort plannen we een heraanplant met inheemse struikgewassen en hoogstammige bomen. We hebben besloten pas na de opruimwerken terug rondleidingen te geven. We houden jullie op de hoogte. Tot binnenkort! storm tiny house zone

Tiny House N° 4 op komst!

De lente nadert… en we zijn verheugd te melden dat een vierde huisje op komst is! Een enthousiast koppeltje uit Vlaams-Brabant verzette de voorbije maanden énorm veel werk in de realisatie van hun droomverblijf. Ook al kostte het bloed, zweet en tranen.. het resultaat mag gezien worden! In april vervoegt het huisje de Tiny house zone van het park. Hieronder vinden jullie een kleine getuigenis van hun verhaal… 

Het moet zo’n twee jaar geleden zijn dat we op Pinterest voor het eerst een tiny house zagen. We vonden dit, zoals de meeste mensen die op foto’s van een tiny house reageren, ongelooflijk gezellig! En door een wanhopige zoektocht naar een huis, grapten we erover; “Hey laten we niet gewoon in zo’n huisje gaan wonen!” Maar de grap ging al snel over naar een serieus onderwerp. En voor je het weet zaten we elke dag opzoekwerk te doen over wat de mogelijkheden zijn hierrond.  Echt wonen gaat spijtig genoeg niet, maar waarom niet als tweede verblijfplaats waar we veel kunnen vertoeven? En daar was de dag dan dat we terechtkwamen op de website tinyhousprojecteantwerp. Het recreatiedomein Dennenbad te Schoten die perceeltjes aanbiedt enkel en alleen voor tiny house bewoners. Hier moesten we zeker eens een kijkje gaan nemen! Zo gezegd, zo gedaan en in mei 2018 kregen we samen met andere geïnteresseerden onze rondleiding op het domein.

image2.jpeg

Zowel de rondleiding op het park als de gesprekken met de andere tiny house eigenaars waren zo goed meegevallen dat we hier onmiddellijk een goed gevoel bij hadden. Nog geen maand later hebben we tijdens een trip naar de Vogezen definitief beslist om ons eigen tiny house te bouwen met als bestemming het Dennenbad!

Nu moesten onze plannen nog omgezet worden in de praktijk. Ook al heb ik vroeger nog in de ruwbouw gewerkt, het bouwen van een tiny house was ook voor ons helemaal nieuw.

Maar al doende leert men en dit is ook zo gebleken. Ik zal zeker niet zeggen dat de bouw zonder slag of stoot is gebeurd. Zo bouwen wij bv. ons huisje buiten waardoor we afhankelijk zijn van het weer en zo snel mogelijk moesten doorwerken totdat het framewerk water en winddicht was.

image3.jpeg

Maar door het zelf te bouwen krijgen we zeer veel voldoening in de plaats en bouwen we ons huisje met plezier. Van het framewerk naar het isoleren tot de gevelbekleding toe.

Momenteel hebben we binnen nog veel werk te doen, al schakel ik hier wel nog hulp van anderen in zoals een vriend die de sanitair onder handen neemt, een andere kennis die zal de zekeringkast aansluiten en al de rest doen we zelf.

Kort samengevat; hebben we het ons al beklaagd om ons eigen tiny house te bouwen? Absoluut niet!

image4.jpeg

Tiny House Living: een getuigenis

Leentje en Sven zijn onze Tiny House pioniers. Sinds de lente van 2017 verblijven ze in een Tiny House op ons terrein. Een getuigenis, met kerstgroeten vanwege Tiny House Project Antwerp!

Thomas die ons vraagt om een post te schrijven over hoe het is om in een Tiny House te wonen. Mijn eerste reactie? “Zo ongeveer hetzelfde als wonen in een gewoon huis, toch?” Of ben ik na acht maanden ‘Tiny Housen’ al een beetje vergeten hoe het was om ergens anders te wonen? Want, hoewel ons leven niet erg veranderd is, zijn er toch wel enkele opmerkelijke verschillen! Misschien zo gek nog niet om even de balans op te maken. Hier gaan we:

-Het is zoooo simpel-

Ons huisje is twintig vierkante meter groot en omvat een kast voor schoenen en jassen, een zitbank (al dan niet met tafel), een keuken met ingewerkte kleerkast, een badkamertje met wc, lavabo en douche en een loftje met slaaphoek. That’s it! Op twee uur tijd heb ik ons huisje gepoetst, inclusief ramen binnen- en buitenkant. Wonen in een Tiny House is dus vooral erg tijdbesparend, zodat je nog tijd hebt om dat boek te lezen of die ene vriendin te bezoeken. Anderzijds moet je wel zorgen dat je regelmatig stofzuigt en je spullen meteen opbergt, want ook dat is Tiny Living: zo gepoetst, maar ook zo weer een zooitje als je niet oplet ;-).

-Het is goedkoop –

We betalen 1750 euro staangeld per jaar, met verblijf van maart tot en met oktober. Dit jaar kunnen we ook ’s winters verblijven, hiervoor betalen we 250 euro extra. Er zit 150 kW electriciteit inbegrepen in de huurprijs en voor ons verblijf van 14 april tot eind november hebben we niet meer verbruikt dan de inbegrepen hoeveelheid. Er zit ook vijf kubieke meter water inbegrepen in die prijs. Maar omdat we kraantjeswater drinken, iedere dag douchen en echt koffie- en theeleuten zijn, hebben we daar bovenop nog eens 21 kubieke meter water verbruikt, waardoor we 94,50 euro bijbetalen. Voor het winterverbruik wordt een extra afrekening gemaakt; dat is nog afwachten dus. Voor ons restafval kopen we zakken van het terrein. Hiervoor betalen we vijftien euro voor een rol van 60 liter zakken. Alles bij elkaar betalen wij op dit moment zo’n 238 euro per maand voor ons verblijf. Wanneer we inkopen doen proberen we dat zo milieubewust mogelijk te doen, dus ook die kostprijs valt goed mee. Voor we aan ons Tiny House begonnen, hebben we even berekend hoe lang we in ons huisje zouden moeten wonen om de investering eruit te halen. In ons geval is dat vier jaar. Na vier jaar hebben we ons huisje dus terugverdiend. Zo groot is de besparing!

IMG_3181

-Het is dichtbij-

Voor ons is ons huisje dichtbij Antwerpen heel erg relaxed. Waar we vroeger voor ons (vrijwilligers-)werk vaak vele kilometers pendelden, kunnen we nu vlakbij in onze Tiny House slapen. Geen gestress op de baan, geen tijdverlies, heerlijk!

-Het zijn de kleine dingen-

Naast de drie vorige puntjes, zijn het vooral de kleine dingen die het leven in een Tiny House erg aantrekkelijk maken. Ons mini-houtkacheltje dat ’s avonds kraakt en knispert bijvoorbeeld. Als je, zoals wij vroeger, in een appartementje woont, dan is zo’n kacheltje vaak niet realiseerbaar. Ook vinden wij het heel aangenaam om met ons tweetjes altijd in dezelfde ruimte te zijn. Toen we een tijdje groter woonden (90 vierkante meter is het grootst dat we ooit hebben samengewoond), vonden we het erg ongezellig om niet samen in de living te zitten. We hadden dan wel een ‘studeerkamer’, maar die werd nooit gebruikt. Zonde van de ruimte, toch?

FullSizeRender

Ons huisje staat bovendien midden in het groen. ’s Ochtends zien we de dauw optrekken en de natuur tot leven komen: tjirpende roodborstjes, hamsterende eekhoorntjes … en dit alles putje winter. We merken dat we er zelf ook vaker op uittrekken voor een wandeling. Als je midden in de stad woont is zo’n wandeling in de kou misschien niet zo’n aanlokkelijk idee, maar hier kikkeren we daar echt van op. Laarzen aan, muts op en na een uurtje buiten smaakt die warme chocomelk toch net dat tikkeltje lekkerder.

Is Tiny Living iets voor iedereen? Vast niet, maar misschien ben jij wel net zoals wij en ben je ervan overtuigd dat deze manier van leven bij je past. In dat geval, zouden we willen zeggen: ga er gewoon voor! En wie weet wordt jouw Tiny House ook wel echt een tweede thuisje.