Tiny House Living: een getuigenis

Leentje en Sven zijn onze Tiny House pioniers. Sinds de lente van 2017 verblijven ze in een Tiny House op ons terrein. Een getuigenis, met kerstgroeten vanwege Tiny House Project Antwerp!

Thomas die ons vraagt om een post te schrijven over hoe het is om in een Tiny House te wonen. Mijn eerste reactie? “Zo ongeveer hetzelfde als wonen in een gewoon huis, toch?” Of ben ik na acht maanden ‘Tiny Housen’ al een beetje vergeten hoe het was om ergens anders te wonen? Want, hoewel ons leven niet erg veranderd is, zijn er toch wel enkele opmerkelijke verschillen! Misschien zo gek nog niet om even de balans op te maken. Hier gaan we:

-Het is zoooo simpel-

Ons huisje is twintig vierkante meter groot en omvat een kast voor schoenen en jassen, een zitbank (al dan niet met tafel), een keuken met ingewerkte kleerkast, een badkamertje met wc, lavabo en douche en een loftje met slaaphoek. That’s it! Op twee uur tijd heb ik ons huisje gepoetst, inclusief ramen binnen- en buitenkant. Wonen in een Tiny House is dus vooral erg tijdbesparend, zodat je nog tijd hebt om dat boek te lezen of die ene vriendin te bezoeken. Anderzijds moet je wel zorgen dat je regelmatig stofzuigt en je spullen meteen opbergt, want ook dat is Tiny Living: zo gepoetst, maar ook zo weer een zooitje als je niet oplet ;-).

-Het is goedkoop –

We betalen 1750 euro staangeld per jaar, met verblijf van maart tot en met oktober. Dit jaar kunnen we ook ’s winters verblijven, hiervoor betalen we 250 euro extra. Er zit 150 kW electriciteit inbegrepen in de huurprijs en voor ons verblijf van 14 april tot eind november hebben we niet meer verbruikt dan de inbegrepen hoeveelheid. Er zit ook vijf kubieke meter water inbegrepen in die prijs. Maar omdat we kraantjeswater drinken, iedere dag douchen en echt koffie- en theeleuten zijn, hebben we daar bovenop nog eens 21 kubieke meter water verbruikt, waardoor we 94,50 euro bijbetalen. Voor het winterverbruik wordt een extra afrekening gemaakt; dat is nog afwachten dus. Voor ons restafval kopen we zakken van het terrein. Hiervoor betalen we vijftien euro voor een rol van 60 liter zakken. Alles bij elkaar betalen wij op dit moment zo’n 238 euro per maand voor ons verblijf. Wanneer we inkopen doen proberen we dat zo milieubewust mogelijk te doen, dus ook die kostprijs valt goed mee. Voor we aan ons Tiny House begonnen, hebben we even berekend hoe lang we in ons huisje zouden moeten wonen om de investering eruit te halen. In ons geval is dat vier jaar. Na vier jaar hebben we ons huisje dus terugverdiend. Zo groot is de besparing!

IMG_3181

-Het is dichtbij-

Voor ons is ons huisje dichtbij Antwerpen heel erg relaxed. Waar we vroeger voor ons (vrijwilligers-)werk vaak vele kilometers pendelden, kunnen we nu vlakbij in onze Tiny House slapen. Geen gestress op de baan, geen tijdverlies, heerlijk!

-Het zijn de kleine dingen-

Naast de drie vorige puntjes, zijn het vooral de kleine dingen die het leven in een Tiny House erg aantrekkelijk maken. Ons mini-houtkacheltje dat ’s avonds kraakt en knispert bijvoorbeeld. Als je, zoals wij vroeger, in een appartementje woont, dan is zo’n kacheltje vaak niet realiseerbaar. Ook vinden wij het heel aangenaam om met ons tweetjes altijd in dezelfde ruimte te zijn. Toen we een tijdje groter woonden (90 vierkante meter is het grootst dat we ooit hebben samengewoond), vonden we het erg ongezellig om niet samen in de living te zitten. We hadden dan wel een ‘studeerkamer’, maar die werd nooit gebruikt. Zonde van de ruimte, toch?

FullSizeRender

Ons huisje staat bovendien midden in het groen. ’s Ochtends zien we de dauw optrekken en de natuur tot leven komen: tjirpende roodborstjes, hamsterende eekhoorntjes … en dit alles putje winter. We merken dat we er zelf ook vaker op uittrekken voor een wandeling. Als je midden in de stad woont is zo’n wandeling in de kou misschien niet zo’n aanlokkelijk idee, maar hier kikkeren we daar echt van op. Laarzen aan, muts op en na een uurtje buiten smaakt die warme chocomelk toch net dat tikkeltje lekkerder.

Is Tiny Living iets voor iedereen? Vast niet, maar misschien ben jij wel net zoals wij en ben je ervan overtuigd dat deze manier van leven bij je past. In dat geval, zouden we willen zeggen: ga er gewoon voor! En wie weet wordt jouw Tiny House ook wel echt een tweede thuisje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s